Translate

понеделник, 15 юли 2013 г.

Маслен пай с праскови

Продукти:

280гр. брашно
70гр. захар
1/4 ч.л. сол
1/2ч.л. бакпулвер
120гр. студено масло,нарязано на кубчета
2 студени яйца

За плънката:
1кг. меки нектарини
100гр кафява захар
70гр. бяла захар
30гр. царевично нишесте
1/2 ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче
щипка смлян карамфил
2с.л. масло
1с.л. прясно мляко за намазване
1с.л. кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Смесвам всички сухи съставки, прибавям маслото и го омесвам докато сместа стане на трохи. Добавям яйцата и замесвам тесто. Овивам го във фолио и го оставям в хладилника поне за час, за да стегне.

През това време нарязвам нектарините на кубчета и прибавям всички подправки, разбърквам хубаво. Оставям настрана.

Изваждам тестото от хладилника и го разделям на 2 топки - 2:1. Голяма топка я разточвам на тънка кора и я поставям във формата за печене - по дъното и по стените. Трябва да се действа бързо докато тестото е още студено. Слагам във фурната на 180С за 10мин, изваждам и изсипвам плънката и слагам маслото (2с.л.) Малкото топче го разточвам също и го режа на лентички, с които покривам плънката на кръст. Поръсвам с прясното мляко и кафявата захар и пека за около още 30-40мин.
Може да се сервира с топка сладолед.
























Няма коментари:

Публикуване на коментар