Translate

понеделник, 10 юни 2013 г.

кОмат със спанак и сирене

Това е баба ми - повелителката на точилката. Като повечето баби, страхотна в кухнята. Само че, баба Ленка е на 90 години и все още има желание да готви.
Комат е разновидност на тутманика и  е най-любимото нещо на цялата рода, но само баба ми го владее. Вчера научих тайната и сега ще ви я споделя.






Продукти:

за тестото:

500гр. бяло брашно за баници
250гр. краве масло
1 суха мая

1/2 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 с.л. олио
вода

за плънката:
1/2 кг зелено (спанак,лапад, киселец, коприва, манголд)
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
300гр. сирене


Начин на приготвяне:
Първо разтопявам маслото и го оставям да изстине докато се сгъсти като мед.
После приготвям плънката, защото и тя трябва да е изстинала - задушавам измития и нарязан на ситно спанак.Трябва да се изпари цялата течност. Отстранявам от котлона и след като се охлади леко прибавям яйцето, киселото мляко, сиренето и една супена лъжица от разтопеното масло. Оставям настрана.

Пресявам брашното и правя кладенче, в което поставям последнователно - сол, оцет+олио и сухата мая. Добавям по малко вода и замесвам меко тесто, което оформям на фитил и нарязвам на 8 топчета. Отделям едно топче, което ще ми трябва чак накрая, за да покрия комата.
Разточвам топчетата до кори с големина на чиния.



 Нареждам ги една върху друга като между всяка кора намазвам обилно с разтопеното масло, без най-горната. Притискам краищата с пръсти, за да залепнат и разточвам докато не достигнат големината на тавата +5см. Поставям разточеното тесто в тавата и по края натрошавам малко количество сирене. 
Загъвам краищата навътре. Оставам да втаса докато удвои обема си, намазвам отгоре с масло,след което пека на сляпо на 180С докато се зачерви. 
Сипвам плънката и разточвам осмото топче до много тънка кора, която поставям върху плънката. 


Връщам във фурната докато се допече. След като извадя от фурната намазвам още веднъж с масло и покривам с кърпа, за да омекне.




Няма коментари:

Публикуване на коментар