Translate

вторник, 19 февруари 2013 г.

Арабски ориз с къри

Този ориз го знам от Руми, тя го знае от майката на съпруга си, тя не знам от кого го знае, но вие ще го разберете от мен. Мога да го ям постоянно, а ето и каква е тайната за прекрасния му аромат


Продукти:
1 ч.ч ориз басмати
1 гнездо фиде
масло
зехтин
2ч.ч вода
сол
черен пипер

арабско къри - можете да си набавите от всяко арабско магазинче на женския пазар, само че те си му казват просто къри :) Има разлика от индийското, за това съветвам да не го замествате


Начин на приготвяне:

Запържвам в масло натрошеното гнездо фиде докато стане златисто-кафяво. Прибавям малко зехтин. Сипвам ориза и разбърквам хубаво, за да се омешат. Наливам водата, която предварително съм сварила в кана за вода. Слагам сол, черен пипер на вкус и 1 препълнена ч.л. къри. Намалявам котлона на 1 и оставям под похлупак, докато се изпари водата. Разбърквам от време на време, за да не залепне за дъното на тенджерата.
Ориза става адски бързо, така че не се отдалечавайте от котлона :)

Може да се използва както за гарнитура, така и самостоятелно.












Няма коментари:

Публикуване на коментар