Продукти:
1 глава лук
1 кафена чаша леща
1/2 кафена чаша ориз
1 средно голям картоф
1 домат
чубрица
черен пипер
джоджен
червен пипер
сол
зехтин
2-3 стръка копър
1 буркан лозови листа. Ако имате пресни- по-добре :)
Начин на приготвяне:
Предварително сварявам лещата за около 10мин, отцеждам и оставям настрана.
В дълбок тиган запържвам нарязания на ситно лук и прибавям ориза. Когато стане прозрачен слагам настъргания картоф. Задушавам. Към тази смес добавям и лещата. Оставям на котлона, като бъркам от време на време. Добавям сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и джоджен - на вкус, настъргания домат, разбърквам и оставям няколко минути на котлона докато всички подправки си пуснат ароматите. Когато сместа е готова прибавям и копъра. Завивам сармичките и ги поставям в кошничка за готвене на пара. Кошничката поставям в тенджера.
В тигана, в който съм приготвила плънката слагам 2-3 ч.ч гореща вода и същите подправки. С този сос заливам сармите, като той остава на дъното, под кошницата. Слагам капака на тенджерата и оставям сармите около час, като от време на време проверявам дали водата не е извряла. Ако се наложи, доливам. Сармите са готови когато лещата не хрупа.
Сервират както топли, така и студени като се поливат със соса от дъното на тенджерата.
*Ако имате тенджера под налягане бихте спестили доста време.
Няма коментари:
Публикуване на коментар