Translate

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Рибен сос

Рибеният сос е кехлибарена на цвят течност. Добива се от ферменатация на риба и морска сол. Използва се като подправка в различните ястия.

Рибения сос е основна съставка в много култури в Югоизточна Азия и крайбрежието на Източна Азия и се използва сериозно в камбоджанската, филипинската, тайландската и виетнамските кухни.
Освен че се използва като подправка по време на готвене, рибения сос се използва и като марина за различни видове меса - скариди, свинско, пилешко.
Използва се за подправяне на супи и салати.
В обобщение -  рибения сос е универсална подправка, заместител на солта. Не бих казала, че придава рибен аромат на ястията.

Къде може да намерите рибен сос: в китайските магазини и в големи супермаркети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар