Translate

сряда, 30 януари 2013 г.

Пиле Къри - тай

Обичам нестандартни за нашите ширини вкусове, чета различни рецепти, допитвам се, комбинирам, изпробвам... За тази рецепта установих, че ако се лишиш дори от една подправка, просто няма смисъл - вкусът не е същия.

Продукти:

500гр. пилешко филе или гърди
1 глава червен лук
2-3 скилидки чесън
1 стрък лимонена трева - може да се намери в Пикадили
1 парченце пресен джинджифил (колкото ви е вкусно)
2-3 листа от лайм - продава се в био магазините, прилича на дафинов лист
1с.л. куркума
1 ч.л. червена къри паста (ако обичате по-пикантно, може да добавите повече)
1 консерва кокосово мляко
2-3 с.л. рибен сос (използва се вместо сол)
1ч.л. къри
2-3 стръка пресен кориандър
3-4 листа босилек
черен пипер

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган се запържва пилето, което предварително е нарязано на кубчета. След като придобие златиста коричка, се прибавя ситно нарязан лук, джинджифил и чесън и се запържват до прозрачност. Добавя се лимонената трева, нарязана на 3-4 парчета, листата от лайм, куркумата, кърито и червената къри паста, черен пипер. Бърка се 2-3 минути, да поемат подправките. Изсипва се кокосовото мляко и се долива малко вода. Добавя се и рибения сос. Ако не ви е достатъчно солено, добавете още няколко лъжици. Ако ползвате за пръв път рибен сос - не мирише на риба :)
Оставете да къкри докато се сгъсти соса, като разбърквате от време на време. Накрая се поръсва със ситно нарязан кориандър и босилек. Аз добавям и див лук
Сервира се с жасминов ориз....естествено може и с бисерен,наш си :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар