Това е една от любимите ми рецепти в детството. Майката на най-добрата ми приятелка приготвяше този десерт за рождения ден на плюшения мечок. Години не го бях яла, но се сещах много ясно за вкуса му. Скоро реших да възпроизведа тази рецепта и.....ето за какво говоря
Продукти:
За блата:
5 яйца
1 чаша захар
1 чаша брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пръчка ванилия
1/2 чаена чаша нарязани орехи (по желание)
За карамела:
1 чаша захар
4 с.л. вода
50гр. масло
3 с.л. ром
1 компот от праскови
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер докато се получи пухкава смес. Добавя се ванилията. В отделна купа се смесват брашното и бакпулвера. Добавят се към яйчната смес постепенно като се разбърква. Добавят се и орехите, отново се разбърква. Оставате настрани сместа да си почива и се заляваме с карамела :)
Поставя се на котлона съд, в който се слага захарта и водата. След като се разтопи и сместа стане тъмно кафява се добавя рома и маслото. Оставят се на котлона докато сместа се хомогенизира. Маха се от котлона и с карамела се залива формата за печене. Внимателно се подреждат прасковите от компота, които са предварително изцедени. Отгоре се изсипва сместа.
Пече се в предварително загрята до 160С фурна за около 30-40 мин. След като се извади от фурната, се прекарва нож, за да се отлепи от стените,но не се изважда от формата. Оставя се за 10тина минути да се охлади. Надупчва се с вилицата повърхността и се залива със сока от компота. След като изстине, се слага в хладилника да се охлади и преди да се сервира се обръща в подходяща чиния.
Ето го и резултата :
Няма коментари:
Публикуване на коментар